Neophema studiedag/kampioenschappen 2009

24 Oktober 2009 hebben wij onze eerste Neophema Studiedag  gehouden in Huis ten Halve te Roosendaal.
Er waren zo`n 60 liefhebbers op deze jaarlijkse activiteit af gekomen, waarvan 17 liefhebbers vogels ingezonden hadden voor de keuring.
Deze waren goed voor totaal 49 Neophema`s en 13 Neopsephotus parkieten in vele verschillende mutaties, combinatie`s en Wildkleur.
Het bestuur kijkt dan ook terug op een zeer geslaagde dag en wil nogmaals iedereen bedanken voor hun inzet en deelname waardoor het een groot succes is geworden.

Hieronder een impressie van de dag 

Vanaf 09.00 uur konden de eerste vogels worden ingeschreven. De eerste liefhebbers druppelen dan ook al binnen.
Om 10:00 uur opent onze voorzitter Piet.Ooijen de dag, waarnaar John Evers van de firma Refona start met zijn lezing over de natuurlijke vijand van de bloedluis, de Roofmijt (Dutchy''s). 
Deze heeft op een duidelijke wijze uitgelegd hoe deze beestjes hun werk doen en hoe we ze het beste kunnen verzorgen voor een optimale werking.
Tijdens de lezing werden de vogels gekeurd door de keurmeesters, Johan de Pender, George Steinz en Alex de Graaf. Deze hadden er een zware taak aan om de vogels binnen de tijd te keuren.

De keuring
De lezing van John Evers van de firma Refona
daarna was het tijd geworden om de innerlijke mens te gaan verzorgen.
Jan van huis ten halve had voor de 60 aanwezige een rijkelijke Brabantse koffietafel gereed gezet, waar we met z`n alle goed van genoten hebben.

 

Nadat de buiken rond gegeten waren en de nodige nicotine bij sommige weer op peil was gebracht, was het tijd om een aantal van de gekeurde vogels nader te gaan bespreken.
Keurmeester George Steinz had dit voor zijn rekening genomen en legde op een duidelijk wijze uit hoe de vogels aan hun punten waren gekomen, of wat er bij sommige vogels erg opviel.
Dit varieerde van vogels die door de combinatie kweek een aantal factoren lieten zien, dat het voor keurmeesters steeds moeilijker wordt om deze nog te herkennen, tot vogels die zo danig van de standaard afweken dat deze laag in de punten zaten. De kwekers hiervan waren op de hoogte van de afwijking maar zijn dan ook bezig met een doel te bereiken.
Tijdens deze bespreking kwamen de nodige discussies los, die het meeste gingen over vogels uit de selectie kweek hoe deze te benoemen.

Als slagroom op het toetje mochten we nog kennis maken met een mutatie bij een bourkeparkiet die volgens liefhebbers die al jaren Neophema`s houden en kweken al zo`n 20 jaar niet meer te zien was.
Bij de Bourkeparkiet kennen we 4 fallow variatie`s palefallow, bronzefallow, dunfallow en ashenfallow. 
De laatste twee zijn reeds jaren niet meer gezien, tot op de studiedag.
Een liefhebber heeft uit een aangekocht koppel hoogwaarschijnlijk een ashenfallow gekweekt. Deze vogel leek namelijk op een bronzefallow maar met veel donkerde rode ogen als de ander fallow varianten.
Plus is het rugdek ook donkerder. De liefhebber wilde graag advies hebben over welke weg hij het beste kan bewandelen om deze mutatie weer volledig terug te kweken.


             
Na de bespreking was het tijd geworden om de trekkingen te verrichten van de prijswinnaars die loten gekocht hadden voor de vogels die beschikbaar gesteld waren door de heren J. Suikebuik, W.Voermans en de heer F. Broeren. Iedereen kon voor een bedrag van 1 euro een lotje kopen om kans te maken op de vogel van hun keuze.
Tevens hadden we hierna een loterij met div. prijzen waar geen eind aan leek te komen. Door de gulle sponsors hadden we zoveel prijzen dat het er op ging lijken dat iedereen toch wel minimaal 1 prijs mee naar huis kon nemen.
Hierna werden de prijswinnaars bekend gemaakt van de keuring.
In alle groepen hadden we een prijs voor de beste en uiteindelijk kwam hier ook de beste Neophema van de dag uit. Hieronder vind u de prijswinnaars.

Soort:  Naam inzender: Kooi nr :  Punten:  
Bourkeparkiet Wildkleur J. Hendriks 01-1 90  
Bourkeparkiet Mutant  E. Gennissen 02-3 91  
Elegantparkiet Wildkleur  F. Raats 03-4 92+  
Elegantparkiet Mutant  R. Stouten 04-2 91  
Blauwvleugelparkiet Wildkleur  K. Naalden 05-1 91  
Blauwvleugelparkiet Mutant geen inzenders      
Turquoisineparkiet Wildkleur  W. Voermans 07-3 93  
Turquoisineparkiet Mutant R. Steenbakkers 08-8 92  
Splendidparkiet Wildkleur Geen inzenders      
Splendidparkiet Mutant E. Gennissen 10-1 91  
Overjarige eigenkweek J.C. van Dam 11-1 90 Met een Elegantparkiet Wildkleur
Openklasse  F. Broeren 12-2 91 Met een Elegantparkiet Mutant
Beste Neophema van de dag W. Voermans 07-3 93 Met een Turquoisineparkiet Wildkleur

 

 

Kijk voor meer foto`s in ons fotoalbum.

Deze dag is medemogelijk gemaakt door:

 

   

    

  

                            


 

Aankomende evenementen

NSG Agenda

<<  <  Augustus 2022  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Sponsor NSG