Slider

Neophemadag van gespreksgroep Overijssel

28 mei 2016 ging de Neophemadag van gespreksgroep Overijssel van om iets na 13:00 uur van start.Naar deze zeer geslaagde dag waren een kleine 40 liefhebbers op afgekomen.Deze werden getrakteerd op een presentatie van vogelarts Oranje, deze vogelarts die zijn praktijk “vogelziekenhuis” in Zelhem runt. Dhr oranje vertelde alles over wat te doen bij aanschaf van nieuwe vogels en heeft vele theorieën die de ronden doen werden bevestigd of juist ontkracht.

Bij aanschaf is het belangrijk de nieuwe vogel minimaal 2 a3 maanden in quarantaine te zetten, uiteraard is dat in een andere ruimte en niet een apart kooitje in het hok. Na 2 a 3 dagen is het dan raadzaam om ontlasting op te vangen en dat te laten onderzoeken. Belangrijk is wel dat de ontlasting zo vers mogelijk is en niet helemaal uitgedroogd want dan is er niets meer mee te doen.

Na 2 maanden kan je gebruik maken van een jonge vogel uit je hok om deze bij de nieuwe vogel te plaatsen. Mocht de nieuwe vogels een ziekte bij zich dragen zal de jonge vogel snel ziek worden, omdat deze nog weinig weerstand hebben. De meeste zieke vogels komt door schimmels / gisten waar zeker ook Neophema parkieten gevoelig voor zijn. Erg belangrijk is daarom een goede ventilatie in je hok en er altijd voor zorgen dat het voer vers is, en niet ranzig. Een goede test om te kijken of het zaad nog vers is kan je het kiemen, Kiemt het goed dan is het zaad nog vers.

Het gebruik van beukensnippers is ook niet aan te raden omdat daar schimmels op kunnen groeien, beter is om of niets maar een krant of kleikorrels zijn goede bodembedekkers.Het opbouwen van weerstand bij een vogel is vogels Dhr Oranje onzin. Vogels hebben een steriele darmstelsel waardoor opbouwen van weerstand onzin is. Veel dierlijke eiwitten gebruiken is hij ook geen voorstander van. Vogel kunnen er namelijk Jicht van krijgen wat zeker voor komt. Beter is om de aminozuren die ervoor zorgen dat de vogels goed in broedstemming komen te gebruiken. Een eiwit wat heel goed te gebruiken is voor vogels zijn eieren. Let wel op dat deze zeker 10 minuten gekookt zijn ivm salmonella bacterie. Een goede verhouding van eiwit gebruik ligt zo rond de 5-6 procent van de voeding.

Naast dit alles werden er foto`s getoond van verschillende onderzoeken om de aanwezig een kleine indruk te geven waar vogelartsen op letten bij de diverse manieren van onderzoeken die verricht kunnen worden.

Het bestuur van de Neophema Studie Groep wil graag de heren van gesprekgroep Overijssel bedanken en feliciteren met deze zeer geslaagde dag.

 

Bestuur NSG.

 

Meer foto`s volgen nog.

Aankomende evenementen

Neophema Studiedag 2019

oktober
zaterdag
12
09:00 uur

NSG Agenda

<<  <  Maart 2019  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sponsor NSG